Wat zijn factoren van een goede voorraadoptimalisatie?

Voorraadoptimalisatie heeft veel voordelen, maar veel bedrijven vinden het lastig om dit te doen. Vaak mist er een structurele aanpak van de voorraad.

Pareto

Een Pareto wordt vaak niet goed uitgevoerd. Het classificeren van de producten blijft een struikelpunt voor veel ondernemers. Doordat de voorraad continu verandert, moet de Pareto elke keer opnieuw uitgevoerd worden, en dit is dus precies wat er gedaan moet worden.

Verminder aanvullende doorlooptijden

Breek de doorlooptijd in drie componenten: verslagperiode, productietijd en transporttijd.

Zoek uit hoe lang en hoe variabel deze drie componenten zijn. Zijn er manieren waarop je de tijd kan verminderen van een van de componenten?

Verbeter uw forecasting

Elk bedrijf doet aan forecasting, ieder op zijn eigen manier. Vaak kloppen de voorspellingen niet en weten veel mensen dat ook. Maar, er is een manier om deze voorspellingen dichter bij de waarheid te brengen. De verbeteringen beginnen met wiskundige voorspellingsmethoden, zoals exponentiële afvlakking. Drie elementen zijn hiervoor van belang:

  • Begrijp je proces en de wijze waarop de vraag wordt beïnvloed en met welke factoren;
  • Alle gegevens moeten nauwkeurig zijn. Zendingen moeten overeen komen met de klantvraag en de data.
  • Beoordeel de forecasting methode. Als u de juiste input heeft en de data is nauwkeurig, is de forecasting methode naar alle waarschijnlijkheid juist.